top of page
  • Foto van schrijverIan Pennekamp

Update Maart - April 2023

Ik geef je graag een update waar ik afgelopen periode mee bezig ben geweest sinds dat ik terug ben gekomen van mijn hoogte stage en waar ik nu sta.


 


EK Kwalificatie

Op 25 maart stond mijn eerste race voor dit seizoen gepland. Ik verheugde me enorm om in Quarteira aan de start te staan. Ik heb een speciale band met deze race, waar ik 5 jaar geleden mijn eerste internationale ervaring als junior op heb mogen doen en waar ik in 2021, het jaar voor mijn knie-blessure, als 4e eindigde in mijn eerste elite race. Tijdens deze editie kon ik mezelf kwalificeren voor het EK dus ik had met Frank een pad uitgestippeld om hier topfit aan de start te kunnen staan. Door mijn blessure had ik nog steeds geen maximale belasting in mijn trainingen kunnen realiseren, maar met een sterk trainingskamp in Oostenrijk in januari en een fantastische ervaring met het bondsteam tijdens het trainingskamp in Namibie, leek niets meer in de weg te staan van een goede opbouw. Het mocht helaas niet zo zijn. Op 11 maart, 2 weken voor de start, kreeg ik toch weer last van mijn knie. Ik voelde me zo sterk, en mijn trainingsresultaten waren zo goed, dat het verlangen om weer vol te kunnen meedoen, vooral na een jaar zoals ik dat vorig jaar gehad heb, het won van de signalen die mijn lichaam gaf. Na een paar dagen rustig aan rondde ik dus, wellicht tegen beter weten in, nog wat pittige trainingen af om nog zo goed mogelijk aan de start te kunnen staan. De week voor en tijdens de wedstrijd had ik op advies van de bondsarts wel dagelijks pijnstilling genomen, omdat de knie toch per dag meer zeer begon te doen. Ik wilde gewoon zo graag laten zien wat ik in de trainingen voorafgaand aan 11 maart ervaren had! Achteraf bezien totaal onverstandig om toch te gaan racen en heb ik ervaren wat de gevolgen zijn wanneer de wens de vader wordt van de gedachte.... Ik heb me in Quarteira dus ook niet gekwalificeerd voor het EK. Tijdens de race totaal geen kracht. Op alle fronten. De aanmoedigingen van mijn moeder en oma, die speciaal gekomen waren om mij aan te moedigen, ten spijt. Hoe fijn dat zij er waren voor een beetje mentale support. Ik kreeg een heel harde les, waarbij mijn knie door mijn deelname helaas ook nog erger geworden was. Weer even volledig terug bij af. Dat gaat me in de toekomst niet nog een keer gebeuren. 

Trainingskamp Spanje


Na thuiskomst gelijk zoveel mogelijk medische mensen opgezocht om het probleem te diagnostiseren, ook omdat ik een week later alweer op trainingskamp naar Spanje zou gaan om daar met 2 vrienden 2 weken te gaan trainen. We mochten tijdens ons trainingskamp logeren bij mijn familie die vlakbij Girona een huis heeft, een geweldige omgeving om te kunnen trainen. Het probleem van mijn knie leek slechts een overbelasting te zijn, dus de dagen richting Spanje wat rustiger aan gedaan met het idee om daar dan weer rustig te gaan opbouwen. Tegelijk mijn voeding onder de loep genomen en hier waar nodig ook aanpassingen in gemaakt, om mijn lichaam van de juiste voedingstoffen te kunnen voorzien om zo snel mogelijk te herstellen. In Spanje kreeg ik helaas alleen maar meer last van mijn knie. Trainingsbelasting is toen echt helemaal naar nul gegaan en heb er die weken maar het beste van gemaakt. Beetje genieten van de Spaanse zon, krachttraining langs het zwembad, maar daarnaast ook veel tijd gestoken om de onderste steen van mijn blessure boven water te krijgen. Hieruit werd onder anderen duidelijk dat ik eens een echt goede Bikefit moest gaan doen. 

Bikefit


Terug in Nederland had ik op 24 april mijn Bikefit. Hieruit is de mogelijke oorzaak van mijn overbelasting probleem naar voren gekomen. Mijn bekken bleek scheef te staan waardoor mijn SI-gewricht vast is komen te zitten. Dit kan alleen maar veroorzaakt zijn doordat ik waarschijnlijk al jaren niet volledig juist op mijn fiets heb gezeten. Het compenseren voor mijn scheve positie op de fiets vraagt daardoor veel meer van mijn spieren aan de binnenkant van mijn rechter knie... Ik had voorafgaand aan de Bikefit eerst een intake met een wielerfysio en ben daar nu ook onderbehandeling om mijn scheve bekkenstand aan te pakken. Na deze Bikefit ben ik nu langzaam aan weer gaan proberen te fietsen en ook het lopen ben ik weer gaan opbouwen. Op dit moment van schrijven ben ik al weer een week pijnvrij aan het fietsen en lopen! Weliswaar allemaal nog heel rustig, maar na 6-7 weken alleen maar lopen “klooien" met een pijnlijke knie is dit wel weer een fijne stap in de goede richting! 

De focus


Het doel is om nu eerst weer helemaal belastbaar en fit te worden. Afgelopen 7 weken zijn niet geweest zoals ik in gedachten had, maar ik heb wel weer een hoop goede lessen geleerd en weer stappen gezet naar de complete professionele atleet.19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page